День вишиванки

17.05.2019   Administrator   Категорія: Шкільні свята, вечори, зустрічі

Щороку в третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції
створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. З нагоди цього свята 16 травня 2019 року учні 7-А класу (класний керівник Пискливець Наталя Михайлівна) провели відкриту виховну годину “Чарівна краса вишиванки”. Учасники та гості заходу ознайомилися з історією і традиціями застосування вишивки в житті народу, розширили свої знання про символіку та кольори вишиваних сорочок.

Українські вишиванки стають дедалі популярнішими за межами країни. Все частіше в сукнях, прикрашених мережками та вишивкою, можна побачити голівудських зірок. Традиційні елементи нашого національного одягу присутні на показах мод провідних світових брендів. Проте варто розуміти, що вишиванка — це не просто мода. Сорочка, особливо  вишита мамою чи бабусею, була, є і буде оберегом для кожного з нас, адже в ній – тепло рук рідної людини, в її орнаменті не просто хрестики, а символи, що оберігають нас, в ній – сила, тепло, життя.

 

Одягнімо, друже, вишиванки —
Наш чарівний український стрій.
Не для когось, не для забаганки,
А для себе, вірний друже мій.
Одягнімо вишиванки, друже,
Як одвічний предків талісман.
Хай не буде серед нас байдужих
І один в нас буде отаман.
Одягнімо в свята і неділі,
В будень, за потреби, одягнім
І відчуєм — вороги безсилі
Зруйнувати український дім.