Олеся Ігнатова — Способи подолання негативних думок

22.03.2020   Administrator   Категорія: психологія

7 способів очистити розум від негативних думок.

 

Якщо ви тонете в неприємних думках і ніяк не можете їх позбутися, терміново потрібно це змінювати. Ось, наприклад, 7 способів викинути з голови непотрібний негатив.

Коли в голові заводяться негативні думки, люди часто намагаються їх позбутися, щоб не хвилюватися даремно. Але чим більше ви намагаєтеся не думати про негатив, тим більше до нього схиляєтеся. Для того, щоб справді перестати концентруватися на поганому, потрібно дещо вагоміше, аніж спроби не думати.

До вашої уваги 7 порад, як вибратися з прірви негативу та не забивати собі голову:

1. Змініть мову тіла.

Зверніть увагу на мову свого тіла. Ви сумні, злі чи, може, сутулитеся? Якщо так, то, ймовірніше, що ваша голова заповнена негативними думками.Скуте положення тіла та насуплена гримаса створюють не дуже гарний настрій. Отже, вашим першим кроком до позбавлення від негативу буде зміна пози й виразу обличчяІ це справді допомагає! Щойно помітите неприємні думки, випрямте спину й розправте плечі, далі спробуйте розпізнати, де саме в тілі накопичилася напруга, — і розслабтеся, посміхніться. Майже відразу ви відчуєте, що емоційний фон покращується.

2. Обговоріть проблему.

Є люди, які всім навколо розповідають про власні проблеми і, здається, навіть насолоджуються цим. Є й інші, які тримають усе в собі до останнього, а потім отримують нервові зриви.Якщо у вас лишились які-небудь неприємні емоції, що ніяк не зникають, спробуйте розповісти про це близьким людям.Коли ви перетворюєте свій настрій у слова, емоції набувають форми, і їх стає видно в потрібній перспективі. Після розмови ви й самі здивуєтеся, наскільки безглуздими були переживання з того чи іншого приводу.

3. Виділіть одну хвилину на очищення розуму від всіх думок.

Коли тисячі думок за хвилину виникають у вашій голові, вирішити чи контролювати що-небудь дуже складно. Якщо ви зациклилися на негативі, спробуйте лише одну хвилину взагалі ні про що не думати.Звернувши увагу на те, що відбувається у свідомості, і які думки там домінують, ви зможете виправити ситуацію, додавши частинку позитиву.

4. Змініть тон думок.

Навіть страшно стає, коли розумієш, що від незначної зміни формулювання емоційний відтінок самої фрази чи думки стає кардинально іншим. Як же часто ми пригнічуємо себе неправильно вираженими думками, а можна ж зробити так, що навіть за однакових початкових даних, результати виявляться зовсім інакшими.Наприклад, замість того, щоб думати: "У мене складний період у житті і є проблеми", можна сказати так: "Я перебуваю на етапі змін і шукаю найкращі рішення".Як бачите, ситуація не змінилася, просто проблеми назвали "змінами", але хто скаже, що це неправда? Тим часом сам тон думок інакший, і вам навіть не довелося обманювати себе, щоб підняти настрій.

5. Застосуйте творчий підхід.

Коли вас атакують негативні думки, можна витратити трохи часу на творчість (це працює так само, як розмова). Можна робити що завгодно: пишіть прозу чи вірші, малюйте олівцем чи фарбами, потанцюйте врешті-решт.Виплескування емоцій у творчість — це своєрідна арт-терапія, що не лише стане розрядкою, але й покращить настрій. Негативні думки пройдуть крізь вас, втіляться у якійсь формі й лишаться там, а не у вашій голові.

6. Прогуляйтеся.

Часто здається, ніби власна голова — єдине джерело негативу. Зазвичай так і є, але трапляються й винятки. Якщо перебуваєте в оточенні негативних людей, наприклад, у сім’ї постійно сваряться й обвинувачують одне одного, чи на роботі всі дуже роздратовані, — половина негативу може бути спричинена їхнім настроєм.Якщо ви не гуру, навряд чи вдасться позбутися негативних думок, перебуваючи в такому оточенні. Отже, якщо є можливість, віддаліться від нього, щоб заспокоїтися — це допоможе знайти душевну рівновагу.

7. Складіть список вдячності.

Щоб не потонути в неприємних думках та емоціях, потрібно терміново переключитися, — для цього чудово підійде список вдячності.Плаваючи в негативі, ми, певна річ, забуваємо все хороше, і здається, що виходу просто немає, адже в кожному аспекті життя на нас очікує великий і повний провал. Тому візьміть аркуш паперу, і напишіть все хороше, що є у вашому житті, зробивши це з позицій вдячності.Це допоможе зосередити свідомість на позитивній хвилі, так що після списку вдячності всі неприємні думки здаватимуться не такими й страшними.Врешті-решт, якщо маєте стільки хорошого, хіба це може бути проблемою?

Позитивні думки роблять вас здоровими та успішними.

Песимізм — це проблема, тому що він шкідливий для здоров’я. Тому пропонуємо вам ознайомитись із 2 простими кроками, які допоможуть зосереджуватись на позитивному.

Коли в житті трапляються проблеми чи невдачі, ми намагаємось мислити позитивно. Чим більша проблема, тим частіше мудрість про напівповний стакан здається нереалістичною. А все тому, що важко знайти мотивацію, зосередитись на чомусь позитивному, коли сама позитивність сприймається як омана.

Реальна перешкода до позитивних думок ховається в мозку, який, немов запрограмований, постійно шукає якісь загрози. Така його властивість служила людству, коли воно жило в умовах постійної загрози життю, коли люди були мисливцями і мали вбивати, щоб вижити.

Але так було колись, зараз все по-іншому, тому наш мозок починає сам шукати загрози, а це в свою чергу призводить до виникнення негативних думок та песимістичних поглядів. Через ці “загрози” людина починає більше думати про те, що її справи йдуть погано, і все абсолютно не так, як би мало бути.

Якщо загрози реальні, то дія цього механізму виправдана. Проте якщо вони уявні, він лише завдає шкоди вашому життю.

Позитив та ваше здоров’я.

Песимізм — це проблема, тому що він шкідливий для здоров’я. Численні дослідження показали, що оптимісти фізично та психологічно здоровіші, аніж песимісти.

Мартін Селігман із Університету штату Пенсильванія провів велике дослідження на цю тему. Він виявив набагато вищий рівень депресії у людей, які песимістично приписують свої невдачі до особистих недоліків. Оптимісти розглядають невдачі як досвід та вважають, що можуть все зробити краще в майбутньому.Щоб дослідити фізичне здоров’я, Селігман працював з дослідниками з Дармута і Університету штату Мічиган. Вони намагались з’ясувати, як рівень песимізму та оптимізму впливає на загальний стан здоров’я людей, віком від 25 до 65 років, і вияснили, що через песимізм здоров’я з віком погіршується.Селігман також дійшов до висновку, що оптимісти мають нижчий рівень серцево-судинних захворювань, і живуть довше.Хоча точний механізм впливу песимістичного настрою на здоров’я не виявлений, дослідники з Єльського університету та Університету штату Колорадо з’ясували, що песимізм пов’язаний з ослабленою імунною реакцією на новоутворення та інфекції.

Позитивність та продуктивність.

Як показують досліди, люди, які мислять позитивно, більш продуктивні. Селігман вивчав позитивність більше, аніж будь-хто інший. Він вірить в те, що негативні думки можна трансформувати в позитивні за допомогою різних простих методів, які створюють стійкі зміни в поведінці.Людському мозку просто інколи потрібна допомога, щоб перемогти негативний внутрішній голос.

Ось два простих кроки, які ви можете зробити, тренуючи свій мозок зосереджуватись на позитивному:

1. Відокремити факти від вигадки.

Перший крок полягає в тому, що вам потрібно зосередитись на позитиві та позбутись негативних думок. Тому що, чим більше ви на них зосереджуєтесь, тим більше наділяєте їх енергією, а більшість негативних думок — це якраз просто думки, а не факти.

Коли ви усвідомите, що думаєте про щось негативне, ваш внутрішній голос повинен зупинити вас. То ж піддайтесь йому і запишіть те, про що думаєте, щоб уповільнити динаміку. Після цього ви будете мислити більш раціонально та оцінювати все більш правдиво. Перечитавши це, ви побачите, чи відповідають ваші негативні думки дійсності. У більшості випадках — не відповідають.Також ви можете записати свої негативні думки, чи те, що ви вважаєте проблемою, на папері та дати почитати другові — цікаво, чи погодиться він з вами?!

2. Визначте позитивний результат.

Тепер вам потрібно допомогти своєму мозку дізнатись, на чому він повинен зосередитись. Тут мова знову ж таки іде про позитив.Це має відбуватись природно, а тому, ви маєте допомогти йому, свідомо вибираючи позитивні думки. Якщо у вас все добре, у вас хороший настрій, то переорієнтувати “увагу” вашого мозку буде теж легко. Якщо ж все погано, то спробуйте знайти щось позитивне, що відбулось із вами сьогодні чи коли-небудь, або, можливо, ви дуже очікуєте на якусь подію.Отож, все, що ви маєте зробити, це відокремити факти від вигадок. А тому — записуйте свої негативні думки та давайте їм реальну оцінку, дискредитуючи їх. Окрім цього, вчіться замінювати негатив на позитив.

Ці кроки здаються дуже простими, але головне те, що вони дієві, адже вчать ваш мозок фокусуватись на позитиві. З їх допомогою ви позбудетесь звички бачити у всьому лиш негатив. А в результаті станете більш продуктивними — це стосується як фізичної діяльності, так і розумової, і цей процес супроводжуватиметься хорошим настроєм.

 

6 способів позбутись негативного мислення.

Негативне мислення — це звичка, якої можна позбутись за допомогою знань, стратегії та поведінки. Зрозумівши причину негативу і змінивши спосіб сприйняття ситуації, ви можете сформувати більш позитивний погляд на майбутнє.

 

Якщо ви схильні до негативного мислення, то вам може здаватись, ніби це вроджена властивість, яка буде впливати на вас протягом усього життя. Але ця думка помилкова, і завжди тягне людей на дно. Це відбувається тому, що вони дозволяють негативним думкам поглинути їх, оволодіти ними.

Насправді негативне мислення — це звичка, якої можна позбутись за допомогою знань, стратегії та поведінки. Зрозумівши причину негативу і змінивши спосіб сприйняття ситуації, ви можете сформувати більш позитивний погляд на майбутнє, який забезпечить досягнення в особистому та професійному житті.

Отож, пропонуємо вам 6 способів, як позбутись негативного мислення та навчитись бути більш позитивними:

1. Складіть власний графік сну.

Негативне мислення — один із симптомів депресії, який, зазвичай, супроводжується нерегулярним сном або його відсутністю.Для того, щоб бути впевненим, що ви справді добре відпочили, потрібно розробити здоровий та стійкий цикл сну. Вісім годин для цього буде достатньо, залишилось лише зробити такий відпочинок щоденним.

2. Записуйте свої негативні думки.

Проблеми з негативними думками полягають в тому, що вони безформні, а тому — їх важче визначити та вирішити за допомогою словесного обґрунтування.Окрім цього, вони можуть приховувати справжнє джерело страху. Тому важливо “опрацювати” ці думки, і найкращий спосіб зрозуміти їх — це, для початку, записати в зошит.Записуйте швидко те, що з’явилось в голові, не намагайтесь сформулювати речення логічно. Після цього ви зможете визначити загальні теми, які вас насправді турбують.Також записування негативних думок допоможе вам розвинути звичку відкрито висловлювати власні думки, а це, в свою чергу, сприятиме у вирішенні міжособистісних проблем чи непорозуміннях.

3. Не впадайте в крайнощі.

Життя — це не чорний та білий кольори, але саме так все виглядає у людей із негативним мисленням. Вони завжди уявляють собі найгірші сценарії, стикаючись з проблемою. Тому, перш за все, потрібно розглядати як різні негативні сторони, так і різні позитивні, які завжди існують у будь-якій ситуації.

4. Перестаньте прогнозувати.

Причина, через яку з’являються негативні думки, — невизначеність. Все дуже просто: ви опиняєтесь в стресовій ситуації, яка має потенційно негативний результат, а у вас є схильність до передбачення подій — ви пробуєте скористатись нею, не маючи фактів. Таку звичку можна також назвати читанням думок, яка, дуже ймовірно, сприятиме накопиченню негативу.Однак, цю проблему можна вирішити, змінивши власну поведінку. Для того, щоб прийняти обґрунтоване рішення, потрібно зібрати якомога більше фактів та деталей, пов’язаних із ситуацією, яка склалась.

5. Робіть акцент на позитиві та прийміть його, коли це станеться.

Ще одна із основних проблем, пов’язаних з негативним мисленням, полягає в тому, що воно затьмарює ваші судження навіть тоді, коли все закінчується добре. Це може звести до мінімуму позитивний результат і вплив на ваші думки або перешкоджати вам бачити позитив взагалі.Важливо те, як ви сприймаєте події у вашому житті. Тому пам’ятайте, що навіть негативні не є постійними.

6. Переосмисліть факти та активно шукайте позитив.

Уявіть ситуацію: ваш рейс затримується. Це звичайно негативний сценарій, а тому ви починаєте панікувати, думати про всі втрачені можливості і т.д. Але спробуйте поглянути на цю ситуацію під іншим кутом, зосередьтесь не на втратах, а на тому позитиві, який ви можете отримати із цієї ситуації. Можливо, ви забули комусь зателефонувати, чи не встигли відповісти на електронний лист.

Пам’ятайте, ваші думки впливають на вас. Тому те, як пройде ваш день, залежить не лише від оточуючих, які можуть як зіпсувати його, так і потішити, але й від вас, від того, як ви сприйматимете ті чи інші події та випробування.

 

Статтю з використанням інтернет-ресурсу узагальнила та підготувала практичний психолог ТСШ№7 – Ігнатова Олеся Олегівна.