ЯК ВІДНОСИТИСЯ ДО НЕВДАЧ

22.02.2018   Administrator   Категорія: психологія

Кожне нещастя має в собі зерно рівної чи більшої переваги.

Коли ви стикаєтеся з проблемами або невдачами в житті, яка ваша перша реакція? Якщо ви поводите себе, як інші, ви, скоріш за все, проклинаєте їх чи у вас виникають звинувачення: «Чому це відбувається зі мною?», «Що ж мені тепер робити?», «Мої плани зруйновані!».

Така реакція є природньою. Як би то не було, коли перша хвиля розчарування відступає, вам доводиться робити вибір. Ви можете перебувати у стані жалюгідного існування  і в негативних аспектах своєї ситуації, або ви можете побачити перевагу чи урок, який несе в собі ця проблема. Так, вам, можливо доведеться зіткнутися віч-на-віч з періодом невпевненості чи боротьби, але в будь-яких труднощах завжди є зворотна сторона.

Трапляється, що «проблема» найчастіше і не проблема зовсім. Іноді це може бути можливість. На перший погляд, проблема може вказати на те, що вже давно потрібно навести порядок у вашому житті. Без проблем ви б ніколи не зробили необхідних дій.

Події не завжди такі, якими видаються.

Не здавайтеся. Постійно задавайте питання, чому ви змогли навчитися завдяки своєму досвіду, концентруйтеся на русі вперед і особистісному зростанні.

Нам всім доводилося спостерігати дію подібних принципів. Ви, напевно, знаєте чи чули про когось, хто втратив роботу і після цього відкрив власний, цілком успішний бізнес. У багатьох відношеннях ця людина скаже вам, що якщо б не втратила роботу, новий бізнес вона б ніколи не започаткувала.

Як щодо  ситуацій, коли ви абсолютно впевнені, що саме має бути так, як ви це уявляєте і що ніби все складається саме таким чином, але все зруйнувалося? Через декілька днів або місяців виникає нова ситуація, яка дає зрозуміти, що цей варіант подій – кращий і що початковий варіант не приніс би вам того, чого ви очікували. Таким чином, зруйновані плани чи ситуація невдачі обертається благом. Це як повітряний замок, який зникає тільки для того, щоб поступитися місцем кращому.

Ми часто можемо зустрічати в повсякденному житті людей, які проявляють різне ставлення до невдач. Одні люди відчувають розчарування та пригніченість і переносять ці емоції в нові відношення чи життєві  ситуації. Вони перетворюють невдачу в ще більшу невдачу. Інші,  зазвичай через деякий проміжок часу, не зважаючи ні на що, починали усвідомлювати: минулі події, ситуації чи відношення не задовольняли їх головних очікувань. Ці люди здатні звільнитися від минулих невдач, неприємних емоцій, нещасливих відносин чи ситуацій і можуть побудувати більш кращі взаємини, створити позитивні події або ж просто отримувати задоволення від теперішнього життя. Багато хто з таких людей переживають піднесення в особистісному чи професійному зростанні, проявляють активність, на яку ніколи б не зважились, якби не виникли невдачі. Ці люди отримують чималу вигоду з того, що вони нещодавно схильні були рахувати катастрофою.

Існує життєва істина: якщо зачиняються одні двері, завжди існують інші двері, які готові відчинитися. Але в переважній більшості психологічне ставлення людей полягає в тому, що вони дивляться на ті двері, які зачиняються і не хочуть бачити ті, які можуть відчинитися.

Як невдачі можуть нам допомогти:

  • Невдачі дають нам перспективу. Завжди є вихід з ситуації, що виникла. Можливо, вихід з ситуації такий, який нас може не влаштовувати. Але не зважаючи на це, все ж таки є вихід або вирішення ситуації, це не є зупинкою. Потрібно сконцентруватися на тому, що дійсно є важливим.
  • Невдачі навчають нас бути вдячними за те, що раніше ми сприймали як належне. Через проблеми і труднощі, особливо ті, які пов’язані з втратами і поневіряннями, ви переоцінюєте своє життя. Починаємо по-іншому дивитись на життєві труднощі, на духовні цінності. Багато що ми починаємо цінувати після того, як ми щось втрачаємо. Мудрі люди перебувають в стані постійної вдячності, навіть після того, як період поневірянь і втрат вже минув. Запам’ятайте: коли ви зосереджені на досягненні своєї цілі, не забувайте бути вдячним всьому, що допомагає вам жити.
  • Невдачі і нещастя роблять нас сильнішими і дозволяють відкрити в собі ресурси невідомих нам раніше можливостей. Після переживання труднощів чи подолання надзвичайних обставин ви стаєте емоційно сильнішими. Життя випробовує вас і завжди підбирає задачу, яка вам по силам. І в наступний раз перед обличчям невдач ви підготовлені набагато краще для того, щоб їх подолати. Проблеми і випробовування виносять назовні краще, що є в нас, можливості, про які ми і не підозрювали. Багато хто з нас міг би ніколи не дізнатися про приховані таланти, якби випробування не змусило нас пройти по заплутаних лабіринтах життєвого шляху. Невдачі відкривають для вас внутрішні сили і можливості і пропонують вам розвивати ці якості далі.
  • Невдачі спонукають нас на зміни і дії. Багато хто з людей міцно прив’язаний до старих звичних патернів, незалежно від того, наскільки нудним або нестерпним стає їх життя. Іноді потрібна криза чи серія труднощів, для того щоб з’явилась мотивація до змін. Проблеми – це переважно спосіб, з допомогою якого життя дає нам знати проти те, що ми потребуємо корекції і виправлення своїх дій.
  • Завдяки невдачам ми здобуваємо цінні знання, які ми можемо використовувати протягом всього життя. Можна навчитися чомусь новому, що зробить нас здатними досягти неймовірних успіхів в наступних справах чи діях.
  • Проблеми чи труднощі ведуть нас до чогось кращого. Відношення розриваються – і ви переходите до нових, більш глибоких відносин. Ви втрачаєте роботу – і знаходите кращу. В цих випадках проблема зовсім не є проблемою, а просто відкривається перед вами можливістю.
  • Коли ви підпорядковуєте всі свої здібності для подолання обставин, ви відчуваєте впевненість і компетентність. У вас з’являється велике почуття власної цінності, ви переносите ці позитивні переживання в повсякденну діяльність.

В поданій статті не пропонується в момент, коли вас торкнуться невдачі, заперечувати їх або відмовлятися дивитись правді в обличчя. В статті просто пропонується не су­дити миттєво про цю ситуацію як про трагедію і не розчинятися у власних переживаннях. Іноді ви не в стані одразу  визначити переваги, які має в собі ситуація невдачі …але вони існують.

Не здавайтесь. Постійно запитуйте себе, чому ви змогли на­вчитися завдяки своєму досвіду, концентруйтеся на рух вперед і особистісному зростанні. В часи кризи завжди притримуйтесь позитивного підходу і тримайте свідомість відкритою для того, що оточує вас, тоді вона дозволить вам знай­ти «зерна переваг», які ви шукаєте.

 

Статтю підготувала практичний психолог ТСШ№7 – Ігнатова Олеся Олегівна.