Підлітки, ця стаття саме для Вас!!!

12.03.2018   Administrator   Категорія: психологія

         Почну з того, що я теж була підлітком. І багато було різноманітних ситуацій і пригод. В кожної людини є подібні чи інші ситуації, про які цікаво згадувати і розповідати, а про які хотілось би забути назавжди і соромно не те що розповідати, але і згадувати…. А ось коли вже навчалась в інституті, одна мудра жінка-викладач говорила, коли ми проходили курс «Вікова психологія»: - «Чи знаєте Ви, як розшифрувати слово «підліток»?  Підлітки – підлі дітки»…Ми сміялись, адже ми вже минули цей вік і ще так далеко було до того, поки власні діти стануть підлітками… Тепер я увесь час згадую саме ту її фразу. Я теж, мої любі дівчата та хлопці, маю сина-підлітка. І донька рік-за-роком підростає, і її в недалекому майбутньому очікує такий з одного боку цікавий і неповторний, а з іншого – жахливий та прикрий ПІДЛІТКОВИЙ ВІК…. Тому так хочеться для Вас донести корисну та необхідну для Вас інформацію!

 

Спочатку хочу поділитися з Вами  цікавим змістом статті, яку ми мали змогу разом з сином почитати. На жаль, саме тоді коли ми її читали, ми з ним переживали разом прикру і болючу ситуацію. Думаю, багато хто з тих, хто буде читати ці рядки, побачать себе у цих рядках….І знайдуть в собі сили переосмислити свої погляди та думки, наберуться сил та терпіння і зуміють перебороти кризу підліткового віку достойно. Ось ця стаття:

«Підліток іноді жахливий. З ним неможливо домовитися і нестерпно перебувати поруч. Обійняти себе він рідко дає і постійно відстоює свої інтереси, на які ніхто особливо не зазіхає. Він раптово виріс і не знає куди подіти руки і ноги, які стали такими величезними і йому кажуть: ти такий великий дядько! Або тітка! А йому спати хочеться і лежати – не тому що він ледар, а тому що маса енергії на це зростання і витрачається. І гормони киплять. І дві головні думки в голові: перша – що його ніхто не розуміє. Він самотній! І друга – що з ним нічого не може трапитися. Ось зовсім він безсмертний. Смерть – це для інших. А він, навіть якщо стрибне з вікна, полежить трошки, послухає як всі плачуть, встане і піде собі у своїх справах. І дуже нерозумно, що батьки чи рідні кричать щось про шапку, яку потрібно одягнути. І без шапки нічого не буде! А якщо що, він взагалі з дому може піти і прекрасно жити. У друзів або сам по собі. А потім займеться бізнесом, розбагатіє – адже всі, хто займаються бізнесом, дуже багаті, - і покаже всім, де раки зимують. І немає нічого вразливіше підлітка. І треба з ним поводитися обережно і м’яко, як з бойовою гранатою. Важко з вами, підлітки, дуже важко! А потім – нічого, все проходить. Але цей важкий період часто буває. Головне – відношення не зіпсувати. І не докоряти нічим. І наполегливо благати не вимикати телефон. І м’яко схиляти до праці і корисних занять, хоча це так важко. І ще підліток може Вам, батьки, купу несправедливостей і звинувачень наговорити. Марк Твен правильно описав підлітковий вік: це диво, що у таких дурних батьків могла народитися така розумна дитина. Але Ви все одно вибачте свого підлітка за все, за всі образи і непослух. Тому що він потім плаче, коли ніхто не бачить. Гірко плаче по ночах, як в ранньому дитинстві. І сльози котяться – це точно! І все життя він буде пам’ятати свої витівки і злі слова – якщо ви йому не допоможете все забути. Прощати треба своїх безглуздих підлітків. Жаліти. Гладити, навіть якщо вони голки пускають, як дикобрази. Все це пройде, а любов залишиться, ось побачите. І бережіть своїх дітей. Поки вони підлітки – вони в небезпеці. Будьте терплячі – по можливості. І захищайте, як можете, від чужих. А потім разом перейдете хиткий місток між дитинством і юністю під назвою «підлітковий вік» - і все буде нормально. Точно буде. Якщо берегти і любити!!!»

        

А тепер важлива інформація про зміни, які з Вами відбуваються у цей непростий час.

 

«Що зі мною відбувається?»

«Таке враження, ніби одного ранку я прокинувся зовсім іншою людиною. Моє тіло, моя особистість — усе змінилося» (Сем).

Що ж таке підлітковий вік? Це життєвий етап між дитинством і зрілістю. Це час, коли в тобі відбуваються разючі зміни — змінюється твоє тіло, емоції, а також і роль у суспільстві. З одного боку, підлітковий вік — це прекрасна пора, адже зовсім скоро ти станеш дорослою людиною. З іншого боку, в тебе з’являються нові почуття, багато що тебе бентежить, а навіть лякає.

А втім, підліткового віку не слід боятися. Хоча ти стикатимешся з певними труднощами, однак протягом цього часу матимеш чудову можливість підготуватися до дорослого життя. Розгляньмо, що можна зробити, аби ці роки були щасливими. Спершу подивимося, яких змін зазнають підлітки.

Початок перехідного періоду.

У підліткові роки організм хлопця чи дівчини готується до виконання репродуктивних функцій. Цей процес, який називається статевим дозріванням, триває декілька років і, як далі обговорюватиметься, впливає не лише на розвиток статевих органів.

У дівчат статеве дозрівання починається у 10—12 років, а в більшості хлопців у віці 12—14 років. Але це лише середньостатистичні дані. Як говориться у «Книжці про нове тіло підлітка» (англ.), «організм кожної людини має свій біологічний годинник, котрий вказує, коли розпочинатимуться певні зміни, пов’язані з перехідним періодом. Немає єдиного для всіх стандарту». Отже, не варто переживати, якщо в тебе процес статевого дозрівання настав раніше чи пізніше, ніж у твоїх ровесників.

Хоч би коли цей період почався, він вплине на твій зовнішній вигляд, на твої почуття і світогляд. Розгляньмо кілька чудових, але й непростих змін, які відбуваються протягом цього неповторного часу.

«Що відбувається з моїм тілом?»

Період дозрівання починається з підвищення рівня гормонів, зокрема статевих: естрогену в дівчат і тестостерону в хлопців. Гормональні зміни частково відповідальні за дивовижні фізіологічні перетворення в організмі підлітка. У цей час твоє тіло розвивається швидше, ніж у будь-який інший період від самого народження.

Тоді відбувається остаточне формування репродуктивних органів, але це лише одна з граней фізичного розвитку. Також твій зріст може збільшуватися вдвічі швидше, ніж у дитинстві, коли ти виростав приблизно на 5 сантиметрів за рік.

Можливо, ти почуватимешся неповоротким. Але це нормально, оскільки частини твого тіла розвиваються з різною швидкістю і твої рухи можуть бути дещо незграбними. Наберись терпіння — це не триватиме постійно. З часом усе зміниться.

У перехідному віці в дівчат починається менструація — щомісячні кров’янисто-слизові виділення з матки, зумовлені відокремленням шару ендометріяhttps://wol.jw.org/uk/wol/fn/r15/lp-k/102004490/0. Менструація супроводжується зниженням рівня гормонів і спазмами. І оскільки усе це позначається на фізичному й емоційному стані, то початок менструацій може бути неприємним. «Несподівано в моєму організмі стало відбуватися щось нове. Це не тільки впливало на мої емоції, але й приносило біль, і так кожного місяця!» — пригадує дівчина, якій нині 17 років.

Не лякайся, коли в тебе почалась менструація. Вона є ознакою того, що твій організм нормально функціонує. Згодом ти навчишся давати собі раду з неприємними відчуттями, пов’язаними з менструацією. Дехто помітив, що болісні спазми можна послабити, якщо регулярно робити фізичні вправи. Проте ми всі різні. Можливо ти в цей період почуваєшся ліпше, коли зменшуєш фізичні навантаження. Прислухайся до свого організму і роби те, чого він потребує.

У підліткові роки і дівчата, і хлопці починають перейматися своєю зовнішністю. «Мене стало турбувати те, що інші думають про мій вигляд,— розповідає дівчина. — Я й досі часто незадоволена своїм виглядом. Моє волосся не вкладається, а вбрання ніколи мені не пасує. До того ж я ніяк не можу підібрати одяг, який би мені подобався!»

До розпачу можуть доводити ще й інші зміни підліткового віку. Наприклад, в період статевого дозрівання потові залози стають активнішими. Тому ти, можливо, більше пітнієш. Аби запобігти неприємному запаху, регулярно приймай ванну чи душ, підтримуй свій одяг чистим, а також користуйся дезодорантом.

Крім того, в підліткові роки посилюється діяльність сальних залоз, і часто, як наслідок, з’являються прищі й вугрі. «Саме тоді, коли я хотіла добре виглядати, моє обличчя було всипане прищами,— скаржиться одна дівчина. — Може, то лише збіг обставин, але складається таке враження, ніби вони навмисне з’являються у найнебажаніший момент». «Я почуваюся гидким каченям,— ділиться друга дівчина. — Я дуже соромлюсь, бо мені здається, ніби всі помічають ті прищі».

Подібні клопоти виникають і у хлопців. Деякі фахівці зауважують, що хлопці зазнають проблем зі шкірою навіть частіше, ніж дівчата. Тому як дівчатам, так і хлопцям необхідно регулярно дбати про гігієну, особливо тих частин тіла, де сальні залози більш активні, як-от обличчя, шиї, плечей, спини та грудної клітки. Обличчя менше жирнітиме, якщо ти систематично митимеш голову. Крім цього, від прищів і вугрів існує чимало косметичних засобів. «Батьки допомогли мені підібрати креми і лосьйони та порадили слідкувати за харчуванням,— розповідає дівчинка-підліток. —  Коли я не споживаю неповноцінної їжі та п’ю багато води, ситуація значно покращується».

Інша фізіологічна зміна, яку зазнають у підлітковому віці хлопці, пов’язана з голосом. Твої голосові зв’язки подовжуються і стовщуються, тож голос поступово ставатиме нижчим. Один підліток, приміром, навіть і не помітив, як це сталося. Він розповідає: «Я і не здогадувався, що мій голос змінився. Але згодом усвідомив це, бо, коли хтось до нас дзвонив, мене більше не плутали з мамою чи сестрою».

Іноді в цей період голос може ламатися — то бути низьким, то раптово ставати високим. «Це була найприкріша річ. Кожного разу, коли таке траплялося, я дуже нервувався. Я намагався не перейматися, проте це було не легко,— розповідає один чоловік, згадуючи свою юність. — Але через рік-два все нормалізувалось». Якщо в тебе також змінюється голос, не впадай у відчай. Будь певний, що невдовзі він стане низьким і вже не буде змінюватися.

«Чому в мене з’являються такі почуття?»

Протягом цього нелегкого життєвого етапу підлітки потрапляють у вир тривожних почуттів. Можливо, ти і твої ліпші друзі дитинства віддаляєтесь одне від одного, і необов’язково через якусь серйозну сварку чи образу. Напевно, між вами просто вже мало спільного. Навіть батьки, до яких ти раніше звертався за підтримкою і захистом, раптом почали здаватися тобі старомодними і суворими.

Через усе це ти можеш почуватися дуже самотньо. «Деякі дослідники стверджують, що підлітки страждають від самотності частіше і сильніше, ніж діти і дорослі»,— говориться в одному довіднику. Побоюючись, що інші вважатимуть тебе якимсь дивним, ти, мабуть, приховуєш свої думки і почуття. Або, можливо, ти ні з ким не дружиш, оскільки вважаєш, що такий друг, як ти, нікому не потрібен.

У житті більшості підлітків, так само як і в дорослих, бувають періоди, коли вони почуваються самотніми. Але важливо пам’ятати, що ці почуття минають. До того ж з часом усе в тобі зміниться — твій погляд на життя, на людей і на самого себе. Той, кого ти бачиш у дзеркалі, іноді здається тобі зовсім незнайомим. Можливо, ти почуваєшся як один  підліток, якому 17 років. Він сказав: «Важко стверджувати, що ти себе знаєш, коли так швидко змінюєшся».

Один з найліпших способів долати почуття самотності — це виявляти ініціативу в спілкуванні з іншими. Намагайся шукати друзів не тільки серед однолітків. Можливо, ти знаєш когось зі старших осіб, хто зрадів би твоєму візиту. Чому б не допомогти їм у чомусь? Це допоможе тобі розвинути близькі взаємини з ними і подолати самотність.

 

         І наостанок. Трішки лірики. Декілька віршів, що є уособленням підліткового віку:

Необережний рух та зайвий крок, 
Фартові посмішки, останній потяг, 
Яскраві сни, дорога до зірок, 
Провалля. Перспектива викинути мотлох... 

Безвихідь, пастки, вибухова суміш, 
Відображають те, що ти не хочеш помічати, 
Жорстоко і відверто перехоплюючи погляд, 
По собі лише біль та сльози залишати... 

Реінкарнація, що загубилась у прозорих снах, 
Інтимна лірика та проза фотографій, 
Це прагнення - фактично гарник знак, 
Опанувати ненависний страх та натяг... 

Рядки сумні, подекуди нестерпні, 
Домінування пристрасті, буденний темперамент, 
Пірнути з головою у життєвий фарс, 
Плацкарт душі, всю вічність буде з нами... 

Ефект ганьби від надміру емоцій, 
Це наші аргументи, підлі та зрадливі, 
Зловтішна таємниця всіх глибин душі, 
На поверху останнім, - вже всі пройшли можливі. 

Мистецтво фальші, театральний критик, 
Прийде фінал - закінчимо скандалом, 
Обожнюючи біль, аргументуєм надто, 
Та наші темні душі зіграєм досконало...

 

«Підлітки.» Ірина Гнатюк.

Важке повітря змішували з димом..

Самотні..юні..на жорстких диванах..

Потерті стіни..тонкі вікна..зимно..

Кожен мовчав..і тільки вічність в планах..

 

Нічого спільного..крім довгого мовчання..

Бажання щастя..пачки сигарет..

Закінчили..пішов етап зникання..

Кожен в собі..всі почуття в конверт..

 

Гримуча суміш музики і сліз..

         Кожен тримався..кожен ще чекав..

Тягар на душу венами заліз..

І там прижився..сіллю розсипав..

 

А кожен з них колись когось любив..

Допоки не розбилися..об небо..

І кожен п’яним криком говорив..

Що їх давним давно землі не треба..

 

Але були..на рівні "до" і "до"..

Замолоді для будь якої смерті..

Грішили дико..вже пізнали зло..

Такі ще юні..та жорстокі..вперті..

 

Блукали містом..існували пусто..

Чогось хотіли..їм ще снились сни..

Кутались в пальта..в гаманцях негусто..

Діти давно минулої весни..

 

Просили милостиню..в неба..тільки в неба..

Молились через сльози що з очей..

А пересічним їх біди не треба..

По душах покалічених людей..

 

Їх просто било..рвало на частини..

Злом по серцях пройшло нерозуміння..

Байдужість небом даної людини..

Впустила розпач в душу..як коріння..

 

А їм би дива..хоч на кілька днів..

Вдихнути щастя..щастя а не дим..

З них кожен своїм болем захворів..

Ще вірять в Бога..проклинають ним..

 

І знову ранок..новий день настав! 
Чудовий, чи не дуже - вам судити 
Один мислитель так колись сказав: 
"Ми самі настрій маємо творити!" 

Так сонце гарно світить за вікном, 
Чи дощ неспинно стукає по шибці, 
Чи хтось з тобою поряд за столом, 
Чи із своїми ти думками наодинці.. 

Ти подивись на все оптимістично! 
Забудь про всі незгоди і печалі. 
Нехай не так чудово все,фактично, 
ти знай, життя - мов сторони медалі: 

Бувають радісні,бувають сумні дні, 
Мов клавіші фортепіано білі й чорні... 
Ти посміхнись! Відкинь думки нудні! 
Твого життя всі миті неповторні.. 

Коля Горпинюк

 

 

 

Статтю підготувала практичний психолог ТСШ№7 – Ігнатова Олеся Олегівна.