Другий Міжнародний освітній саміт у Мюнхені - збереження і розвиток національної ідентичності (партнерська співпраця із Schule-UA)

25.07.2024   Administrator   Категорія: Шкільні новини

 У складі тернопільської делегації адміністрація та вчителі  школи на чолі з начальницею управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольгою Похиляк стали учасниками Другого Міжнародного  освітнього саміту в Мюнхені. Промовцями на ньому були керівники та представники міністерств освіти України, Австрії, Чехії, федеральної землі Німеччини - Баварії; директори та засновники українських шкіл Польщі, Литви, Чехії. Йшлося про те, як допомогти вимушено переселеним дітям зберегти та розвивати національну ідентичність в умовах  їх інтеграції в освітні простори країн перебування.  Під час виступу представників Міністерства освіти і науки України обумовлено актуальність програми українознавчого компоненту, включення до вибіркової складової освітніх програм країн перебування української мови як другої іноземної. Порушувалося питання про важливість допомоги психологів дітям-біженцям, необхідність підготовки вчителів, які зможуть викладати українську мову, українознавство у закладах за кордоном.
1,4 мільйона українських дітей отримали тимчасовий прихисток від війни в країнах Європейського Союзу. За даними МОН,  майже 400 тисяч школярів навчаються в українських школах онлайн. Німеччина прийняла  найбільше таких дітей у свої навчальні заклади. 
Упродовж двох років ТСШ 7 співпрацює  з  громадською школою в Мюнхені Schule-UA, яку ще у 2022 році Алла Дубровик-Рахова та Катерина Міляновська  відкрили на базі німецької громадської організації Schlau-Schule для підлітків-біженців війни. Цьогоріч 43 учні  партнерського освітнього проєкту  навчалися в ТСШ 7 на екстернатній формі. 
Доступ таких дітей до української освіти є важливим, оскільки уможливлює їх вступ у виші в Україні, а отже - повернення в післявоєнну країну.
     Участь у саміті для директорки ТСШ 7 Галини Костюк, заступниці Ольги Козак, учителів Ніни Міляновської, Віти Кузь, Ольги Бенч, Тетяни Кульчицької - це досвід щодо збереження національної ідентичності в умовах європейської інтеграції освіти,  аналізу та шляхів подолання освітніх викликів під час війни, спілкування з колегами з громадських українських шкіл за кордоном, для закладу - можливість розвитку майбутньої партнерської співпраці.

 

 

 

 

Авторизація
Шкільне життя
Увага! Батькам першокласників! МОЗ виклало в новій редакції форму первинної облікової документації № 086/о Другий Міжнародний освітній саміт у Мюнхені - збереження і розвиток національної ідентичності (партнерська співпраця із Schule-UA) НАКАЗ 02.05.24 Тернопіль № 20 Про організоване завершення 2023/2043 навчального року та проведення підсумкового оцінювання учнів НАКАЗ 02.05.2024 № 19 Про звільнення від проходження ДПА учнів ТСШ№7, які завершують кожен рівень повної загальної середньої освіти , у 2023/2024 навчальному році Оголошення про проведення конкурсу на заміщення посади директора Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7 з поглибленим вивченням іноземних мов Тернопільської міської ради Тернопільської області Заява про зарахування до закладу освіти Про порядок організації та проведення електронного зарахування дітей до першого класу Інформація для батьків майбутніх першокласників

Національна дитяча гаряча лінія