Поради для батьків. Як допомогти дитині з вибором професії.

21.02.2023   Administrator   Категорія: профорієнтація

Щороку перед випускниками шкіл постає проблема вибору майбутнього. Саме майбутнього, тому що від правильності обраної дороги зараз залежить багато в чому те, як складеться життя потім. Професія визначить у майбутньому соціальний статус, і затребуваність у житті, і навіть рівень матеріального добробуту.

Насправді, всерйоз замислюватися над тим, ким бути, варто у класі в восьмому, девятому. Причому, одного «хочу» тут явно недостатньо. Необхідно тверезо оцінювати ті якості, якими наділила дитину природа та батьки. Адже, якщо в неї виражені здібності до точних наук, посидючість і акуратність, навряд чи варто йти в артисти.

Діти потребують допомоги дорослих і, в більшості випадків, не можуть самі обрати професію. Ваша допомога у їх виборі не повинна бути нав'язливою , а ваші бажання не повинні замінювати бажання дитини.

·        Прислухайтеся до намірів і прагнень своєї дитини, враховуйте її інтереси, схильності, рівень розвитку здібностей і радьте вибрати ту професію чи сферу діяльності, яка найбільшою мірою відповідає її характеру та нахилам.

·        Складіть перелік перспективних професій. Проаналізуйте із дитиною різні спеціальності стосовно їх затребуваності (не плутати із престижністю) не тільки на даний проміжок часу, а й в перспективі на майбутні 10-20 років.

·        Поцікавтеся разом новими спеціальностями, які сьогодні є у ВУЗах. Допоможіть ознайомитись вашій дитині із ринком праці, різними професіями та  попитом на спеціальності у вашому регіоні.

·        Керуйтеся при виборі професії для дитини принципом  «хочу – можу - потрібно", від цього залежить задоволеність професією. „Хочу" — це інтереси і схильності людини, її прагнення. „Можу" — це фізичні дані і особисті здібності людини. „Потрібно" — це потреби суспільства, тобто уявлення про обов’язок, моральні установки, ціннісні орієнтації, знання про професії і спеціальності, які користуються попитом на ринку праці, вірогідність працевлаштування за обраною професією.

·        І на сам кінець, дайте дитині самостійність у виборі свого майбутнього.

Бажаємо Вам успіху!