Поради для батьків. Як допомогти дитині з вибором професії.

21.02.2023   Administrator   Категорія: профорієнтація

Щороку перед випускниками шкіл постає проблема вибору майбутнього. Саме майбутнього, тому що від правильності обраної дороги зараз залежить багато в чому те, як складеться життя потім. Професія визначить у майбутньому соціальний статус, і затребуваність у житті, і навіть рівень матеріального добробуту.

Насправді, всерйоз замислюватися над тим, ким бути, варто у класі в восьмому, девятому. Причому, одного «хочу» тут явно недостатньо. Необхідно тверезо оцінювати ті якості, якими наділила дитину природа та батьки. Адже, якщо в неї виражені здібності до точних наук, посидючість і акуратність, навряд чи варто йти в артисти.

Діти потребують допомоги дорослих і, в більшості випадків, не можуть самі обрати професію. Ваша допомога у їх виборі не повинна бути нав'язливою , а ваші бажання не повинні замінювати бажання дитини.

·        Прислухайтеся до намірів і прагнень своєї дитини, враховуйте її інтереси, схильності, рівень розвитку здібностей і радьте вибрати ту професію чи сферу діяльності, яка найбільшою мірою відповідає її характеру та нахилам.

·        Складіть перелік перспективних професій. Проаналізуйте із дитиною різні спеціальності стосовно їх затребуваності (не плутати із престижністю) не тільки на даний проміжок часу, а й в перспективі на майбутні 10-20 років.

·        Поцікавтеся разом новими спеціальностями, які сьогодні є у ВУЗах. Допоможіть ознайомитись вашій дитині із ринком праці, різними професіями та  попитом на спеціальності у вашому регіоні.

·        Керуйтеся при виборі професії для дитини принципом  «хочу – можу - потрібно", від цього залежить задоволеність професією. „Хочу" — це інтереси і схильності людини, її прагнення. „Можу" — це фізичні дані і особисті здібності людини. „Потрібно" — це потреби суспільства, тобто уявлення про обов’язок, моральні установки, ціннісні орієнтації, знання про професії і спеціальності, які користуються попитом на ринку праці, вірогідність працевлаштування за обраною професією.

·        І на сам кінець, дайте дитині самостійність у виборі свого майбутнього.

Бажаємо Вам успіху!

 

Авторизація
Шкільне життя
Увага! Батькам першокласників! МОЗ виклало в новій редакції форму первинної облікової документації № 086/о Другий Міжнародний освітній саміт у Мюнхені - збереження і розвиток національної ідентичності (партнерська співпраця із Schule-UA) НАКАЗ 02.05.24 Тернопіль № 20 Про організоване завершення 2023/2043 навчального року та проведення підсумкового оцінювання учнів НАКАЗ 02.05.2024 № 19 Про звільнення від проходження ДПА учнів ТСШ№7, які завершують кожен рівень повної загальної середньої освіти , у 2023/2024 навчальному році Оголошення про проведення конкурсу на заміщення посади директора Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7 з поглибленим вивченням іноземних мов Тернопільської міської ради Тернопільської області Заява про зарахування до закладу освіти Про порядок організації та проведення електронного зарахування дітей до першого класу Інформація для батьків майбутніх першокласників

Національна дитяча гаряча лінія